zivotopis

Home  >>  zivotopis

IMA POSLA savjetnik za zaposljavanje

Kako napisati životopis?

Napisati dobar životopis nije laka stvar. U njemu trebate na kratak i sažet način reći dovoljno o sebi da bi vas netko tko ga čita izdvojio i pozvao na razgovor.

Ljudima u agenciji za zapošljavanje IMA POSLA posao je svakodnevno pregledavati veliki broj pristiglih životopisa. Želimo Vam svojim iskustvom “sa druge strane” pomoći da Vaš životopis izgleda čim bolje potencijalnim poslodavcima te da on postane Vaša komparativna prednost pred drugim kandidatima.

Životopis, CV (skraćenica koja se i kod nas često koristi) ili Curriculum Vitae bit će vam potreban bilo da tražite posao, da se prijavljujete za seminare, stručna usavršavanja i sl., a u svakom slučaju piše se na sličan način, s prilagodbama ovisno o tome kome se obraćate. izgled životopisa

Može biti pisan u tabelarnom i tekstualnom obliku, s time da se u novije vrijeme češće koristi tabelarni oblik budući da je pregledniji, lakše se uočavaju bitne informacije i traži manje vremena kod čitatelja, što nije nevažno ako uzmemo u obzir da se za većinu natječaja dobije veliki broj životopisa. Koliko ćete detaljno pisati životopis ovisi o traženim podacima u natječaju, ali i o vašim kvalifikacijama. Sve što je bitno za taj natječaj na koji se javljate trebate navesti detaljnije dok nepotrebne i dodatne podatke navodite u skraćenoj verziji ili ih možete i izostaviti. 

Životopis treba biti kratak i sažet, 1-2 stranice teksta. Sve detalje koje bi produživali životopis izbacite, njih ćete imati priliku izložiti u usmenom razgovoru. Dobar životopis ima dovoljno podataka, ni premalo, ni previše, a granicu mora svatko postaviti sam.

Obavezno navedite osobne podatke s punim imenom i prezimenom kao i kontakt kako bi vam se moglo jednostavnije odgovoriti (nije dovoljno ako ste svoju adresu napisali na koverti ili zamolbi budući da se njih u pravilu ne čuva).

Općenito sve podatke možete navoditi kronološkim redom ili obrnuto kronološki.

Kad navodite podatke o obrazovanju bolje je početi od kraja, tj. od najvišeg stupnja stručne spreme, te navesti gdje i kada ste taj stupanj dobili.

Slično je i s radnim iskustvom, iako možete na vrh staviti odgovarajuće radno iskustvo mjestu za koje se sada javljate (ako vam zadnji posao nije bio u kategoriji s onim na koji se sada javljate). Poželjno je uz navedena radna mjesta dati kratak opis poslova koje ste obavljali, te odgovornosti i zaduženja.

Za dodatna znanja i stručna usavršavanje možete navesti i odgovarajuće diplome i certifikate koja imate. Naravno treba računati s time da ono što je kod nekog stručno usavršavanje kod drugog to nije ovisno o tome koje vam je osnovno zanimanje.

U životopisu možete navesti i svoje ciljeve, planove, te kako vidite svoj doprinos u novoj radnoj sredini, ali nije nužno.

Kad je životopis gotov trebate se potruditi da izgleda dobro, da nema gramatičkih grešaka. Također, preporuča se korištenje standardnih fontova, nikako ukrasnih, i pišite u crnoj boji. Sve drugo možda izgleda zanimljivo, ali ne i profesionalno. Mislim da nije potrebno naglašavati da se treba napisati u printanom obliku-vrijeme ručno pisanih molbi je prošlo, bez obzira na to koliko imali lijep rukopis.

Ukoliko se u natječaju ne traži slanje dodatne dokumentacije (dokaz o stručnoj spremi, o završenom tečaju, preporuke, slika i slično) ne treba je ni slati.  Možete eventualno napisati da se sva dokumentacija može dostaviti na zahtjev. Bitno je natječaj dobro pročitati i odgovoriti na njega, tj. poslati sve tražene informacije i dokumentaciju.

To su sve neka osnovna pravila, ali zapamtite – budite ono što jeste, jer možda im trebate baš vi. Nikako nemojte davati krive podatke jer vjerojatnost da će se otkriti da niste ono za što se predstavljate i što ste napisali je velika. Naravno da se trebate predstaviti u pozitivnom svijetlu, ali to ne znači da trebate izmišljati. Na kraju krajeva, dugoročno gledano, vama treba posao na kojem ćete dobro funkcionirati, koji znate i možete obavljati, a ne koji će vam stvarati frustracije.

Ne postoji idealan životopis, njih ne čitaju strojevi nego ljudi. Ti ljudi imaju svoja očekivanja, kako glede vaše stručnosti tako i osobnosti, stoga se češće radi o tome da li ste vi ono što njima treba, a ne da li ste idealni za taj posao i imate li najbolje kvalifikacije.

U Europskoj uniji uobičajen je tzv. Europass Curriculum Vitae ili životopis, kojega u zadnje vrijeme, a posebice nakon ulaska naše zemlje u EU, preferira i većina naših poslodavaca.

Svoj Europass životopis možete kreirati ovdje.