razgovor za posao

Home  >>  razgovor za posao

IMA POSLA savjetnik za zaposljavanje

Pripremi se za razgovor za posao

 

Dobra priprema prije razgovora za posao jako je bitna i ponekad Vam upravo ona može biti presudna da dobijete posao koji želite. Bitno je i imati odgovarajuća znanja i iskustvo, ali na to više ne možete utjecati, a i da ne odgovarate vjerojatno ne bi stigli do interviewa.

Evo kako se treba pripremiti prije razgovora za posao:

1.       Pokušajte saznati što je moguće više o poslodavcu prije odlaska na razgovor – o onome čime se on bavi, proizvodima, uslugama, tržištu, konkurenciji, trendovima, trenutnim aktivnostima, prioritetima, plaćama, a ako je moguće i o njegovoj unutarnjoj organizaciji.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju i činjenicu da su mnoga poduzeća u nezavidnoj financijskoj situaciji toplo preporučujemo da se raspitate i o njegovoj financijskoj situaciji: da li se nalazi u blokadi, predstečajnoj nagodbi i ono što je najvažnije da li redovno isplaćuje plaće radnicima te da li poštuje radnička prava.

2.      Pripremite svoje odgovore na pitanja koja se očekuju

3.      Pripremite i pitanja koja vi želite pitati

5.      Pripremite za svaki slučaj dokumentaciju o svojim kvalifikacijama i dosadašnjim uspjesima, ako su potrebne i reference ili preporuke.

6.      Ponesite sa sobom barem jedan Vaš životopis (obavezno ažuriran), bez obzira što ste ga već poslali.

7.      Razmislite unaprijed o svojim osobnim ciljevima i željama, kao i o tome što ćete odgovoriti ako vas o tome pitaju

8.      Na razgovor uvijek idite optimistični i s pozitivnim stavom

10.    Primjereno se obucite. Razmislite ili se raspitajte kako se oblače djelatnici na istom ili sličnom radnom mjestu za koji konkurirate i obucite se upravo tako.

Najčešća pitanja koja možete očekivati na razgovoru:

         Kako ćete odgovoriti ako vam ponudimo posao? 

         Što će poduzeće dobiti vašim zapošljavanjem?  * Razmislite o svojim ciljevima na tom radnom mjestu i usmjerite svoj odgovor prema tome. Naravno govorit ćete samo u pozitivnom smislu.

         Recite nam nešto o svom prošlom poslu?!   *nemojte optuživati poslodavca, ostavit ćete dojam trač osobe, ali i nekoga tko ne preuzima odgovornost

         Recite nam nešto o svom školovanju?

         Gdje se vidite za 2/5/10 godina?

         Što bi bio vaš idealan posao?

         Zašto želite ovo radno mjesto?

         Što ste postigli na prošlom?

         Koje su vaše prednosti?   * u odgovoru spomenite znanje,  iskustvo i snalaženje

         Koje su vaše slabosti?     * navedite neku zapravo pozitivnu osobinu (npr. nestrpljivi ste kada morate čekati da netko završi svoj posao, ako vi tek nakon toga možete odraditi svoj dio..)

         Kako se snalazite u stresnim situacijama?   * recite da uglavnom pokušavate izbjeći stres dobrom organizacijom i planiranjem, da se uvijek trudite zadržati pozitivan pristup

         Koju ste zadnju knjigu pročitali i o čemu se radilo?

         Ispričajte o nekom velikom izazovu s kojim ste se suočili i uspješno riješili!  *nemojte pričati o privatnim stvarima

         S kakvim se tipom ljudi najbolje slažete/ne slažete?   *tu spomenite svoju fleksibilnost

         Koliku plaću očekujete?

         Koliko često griješite? 

         Kako balansirate privatne i poslovne obveze?

         Što možete ponudite a da ostali kandidati ne mogu?   *recite da ne poznajete ostale kandidate, ali vi ste…(navedite svoje prednosti)

Kod svih pitanja budite sigurni u sebe, budite pozitivni i konstruktivni, nemojte dopustiti da vas bilo koje pitanje izbaci iz takta. A da bi to mogli, budite spremni. Sve odgovore usmjerite prema tom radnom mjestu i tom poduzeću.

Pripremite i vi pitanja koja ćete pitati na razgovoru, ali izbjegavajte rutinska pitanja koja ćete postaviti tek da nešto pitate. Također, izbjegavajte slijedeća pitanja koja su označena kao najgora:

         Koliko ću dobiti dana godišnjeg odmora?

         Kada mogu očekivati povišicu?

         Kada mogu očekivati unapređenje?

         Kad je pauza?